Scurta istorie a pensulelor de machiaj
Istoria pensulelor de machiaj este mai veche decat iti poti inchipui!
Dovada ca oamenii au fost mereu in cautarea uneltelor care sa-i ajute si sa le faciliteze procesul de pictare a fetei a fost gasita de arheologi intr-o pestera din Africa de Sud. Acestia au gasit pensule si roca macinata de culoare roz si rosie ce se pare ca datau inca din 164,000 I.Hr.. Totusi, ca si alte produse de machiaj pensulele au fost probabil inventate de Egipteni.
Pentru a intelege istoria pensulelor de machiaj, trebuie sa intelegi istoria oglinzilor. Caci fara oglinda, o perie de machiaj nu este un instrument foarte util.
In trecut pensulele erau folosite in mare masura de servitoare pentru a aplica machiaj pe chipurile femeilor cu un anumit rang. Dar, in timp unele dintre aceste femei au invatat sa se machieze si singure si aveau nevoie de inca un instrument pentru a reusi si anume: oglinda.
In 1835, chimistul german Justus von Liebig, a inventat procesul de stratificare a metalului pe sticla si astfel a inceput producerea oglinzilor in masa. Ca urmare a acestei inventii, dorinta acestuia de a produce pensule de machiaj s-a dezvoltat puternic. Astfel, se zice ca primele pensule produse pentru comercializare au fost fabricate in Germania. Pretul pentru oglinzi si pensule erau destul de piperate si nu multa lume si le permiteau.
Scurta istorie a pensulelor de machiaj Urban Miuz Romania
Dar cum oglinzile accesibile au intrat pe piata globala, la fel au facut-o si pensulele de machiaj!
Japonezii, care foloseau perii din par de animale inca din zilele de I.Hr. pentru caligrafie, si-au transferat rapid abilitatile la realizarea periilor cosmetice, de machiaj.
Pana in prezent, Germania si Japonia pastreaza o cultura foarte mica a fabricarii excelente a pensulelor, de obicei pentru cei mai exigenti clienti, a brandurilor de lux, cu preturi foarte ridicate.
Cea mai mare parte a fabricarii pensulelor s-a mutat in alte zone din Asia, in principal Coreea, Taiwan si China.
Dar, indiferent de locul de fabricare, marea majoritate a pensulelor de machiaj raman facute manual. Se fabrica pensule din par sintetic, din fibre de porumb, din par natural – din parul animalelor cum ar fi: capra, veverita, ponei, porc s.a.. De obicei aceste fibre sunt aranjate, taiate si legate fe mana. Pe langa acestea, se acorda mare importanta manerului si metalului de care aceste fire sunt prinse. Este nevoie de multa munca manuala pentru realizarea unor pensule de machiaj calitative si durabile!
Oriunde sunt fabricate, pensulele moderne de machiaj reprezinta ustensilele obligatorii pentru aplicare impecabila a machiajului decorativ!